Arkitektur

Leva och uppleva – tillsammans

Vida Arkitektbyrå känner Åre och dess omgivningar mycket väl. Arbetet med att skapa god arkitektur på den kraftigt sluttande tomten har varit utmanande. Husen ska ha skydd i den tuffa miljön utan att de boende förlorar möjligheten att uppleva årstider och väderväxlingar från sina bostäder.

“Det finns stor potential i två hus i stället för ett och med fler vinklar kan vi skapa ett kvarter i staden. Att ena huset är vänt upp mot backen med skidåkningen och vandringen, och det andra nedåt Åre bys stora utbud av shopping och god mat – det är speciellt. Husen för samman alla de här olika intressena.”
– Mathias Wagmo, arkitekt Vida

Twintip består av två huskroppar. Ett av husen byggs i direkt anslutning till Årevägen där butikslokaler löper längs stråket upp mot Åre torg. Det andra huset ligger mot Skutan och den spont som binder berget och håller det på plats.

“Åre har en slags exklusivitet som inte finns någon annanstans i den svenska fjällen. Att rita projekt Twintip har varit en spännande utmaning, men också en ära.”
– Leo Beccari, arkitekt Vida

Leo Beccari och Mathias Wagmo, arkitekter på Vida

Bekvämligheter

Gården, twintips vinterträdgård

I anslutning till loungen finns två mindre bostadsgårdar. Den östra bostadsgården har direkt access till det allmänna stråket och är också entrén in till gårdshuset. Här ställer du skidorna i skidstället eller slår dig ned i de sköna utemöblerna. Den västra bostadsgården har en mer privat och omsluten karaktär. Här finns en gemensam grill, bord och stolar för middagar och avkoppling.

Twintips utomhusmiljö ska bjuda in till härlig utevistelse året runt och rama in husen på ett robust men enkelt sätt. Gångarna får stenbeläggning och i planteringslådor av corten kommer växter att skapa en mysig lummighet. Växterna är tagna från den alpina zonen och ger oss fjällnatur i bostadsmiljön.
På baksidan av byggnaden mot berget läggs lite extra krut på den höga stödmuren som ska skärmas av med klätterväxter, buskar och småträd. En effektfull belysning kommer att bidra till att omgivningen blir en trygg och trivsam plats att vandra omkring i.

Loungen

Bostadshusen kopplas samman med ytterligare ett hus som har formen av en kåta och som i detta projekt heter Loungen. Loungen, som har kåtans karaktäristiska bågform, utgör bostadsrättsföreningens samlingsplats. Här har de boende en egen yta för avkoppling och samvaro. Den gemensamma etanolkaminen blir en central del i loungen och skapar en ombonad känsla. Leo och Mathias tror att umgänget är viktigt för de som flyttar in här och loungen blir en naturlig plats att träffas på. I loungebyggnaden kommer alla lägenhetsägare att ha varsitt privat skidförråd och i direkt anslutning ligger vallabänken för smidig hantering av sin utrustning.

”Vi ville skapa en yta med hotellkänsla där alla som värderar samvaro mellan generationer kan dela upplevelser efter en dag på berget.”
– Mathias Wagmo, arkitekt Vida

Under huset

I berget, under husen och gården, byggs garaget som får sin entré från Årevägen. Här kommer det att finnas en naturlig transit mellan garage och lägenhet via hissarna.

Bostäderna

Rofyllt och rymligt i alla rum

Husen har fyra lägenheter på varje våningsplan och varje lägenhet får ljusinsläpp från minst två väderstreck. Ett genomgående tema är att lägenheternas hörn har öppna höga fönsterpartier ut mot omgivningen och skapar på så sätt fri sikt mot det som finns utanför. De boende kommer att kunna följa dygnet och se dagens förutsättningar på både Åresjön och Åreskutan. I samtliga lägenheter kommer hallen att få ljus från fönster längre in i lägenheten. Syftet med det är att den som öppnar sin ytterdörr direkt ska få kontakt med utsidan.

“Tanken med att rita sådana rum är för att skapa en känsla av att kliva ut när du egentligen kommer in. Ute blir inne.”
– Leo Beccari, arkitekt Vida

De nedersta lägenheterna som är vända mot Åreskutan har privata ombonade uteplatser. De övre lägenheterna har rymliga balkonger med golv av betong och räcke av sirligt rostfritt vajernät för en öppen känsla. Balkongerna mot gården och loungen skapar en fin kontakt mellan huskropparna och bidrar till själva livet i husen. Twintips högstliggande vindslägenheter har ombonade terrasser med solläge i stort sett hela dagen. De stora glaspartierna in mot vardagsrummet kommer att leda ljuset fint in i vindsvåningarna.

Samtliga bostäder har en variation av förvaringslösningar. Utöver ett väl tilltaget antal garderober finns även låsbara garderober där du kan ställa in de saker du inte vill att någon ska komma åt om du tex väljer att hyra ut din bostad när du inte är där. Det finns även frånvalsväggar i vissa rum där du kan välja mellan att behålla väggen och få ett stort förråd, eller välja bort väggen och i stället få ytterligare sovplatser. Nere i loungen finns dessutom separata skidförråd, ett till varje lägenhet. Utöver plats för skidor finns där även pjäxvärmare och hylla för hjälmar. I källaren finns ett gemensamt cykelförråd (med cykeltvätt) där du kan låsa fast din downhill cykel.

Hållbara material för kommande dagar, veckor och år

Husens material ska förvalta platsen på ett bra sätt, både idag och imorgon. Taket kommer att kläs i svart papp och husens nedre del i corten, som är ett väderbeständigt konstruktionsstål. Corten rostar till en viss punkt och hinnan skyddar sedan plåten år efter år. Rosten får en fin patinering som växlar uttryck med årstiderna.

Mellan tak och corten ska en träfasad av Thermowood skydda huset. Thermowood är ett värmebehandlat trä med fina kopplingar till svenska skogen och det alpina uttrycket. Träet kommer att åldras och efter åtta år har det fått en vacker grå nyans.

“Materialet förändras precis som vi. Det reagerar på kyla och värme och åldras. Det skapar en genuinitet och det vill vi använda oss av.”
– Leo Beccari, arkitekt Vida